pátek 3. srpna 2007

Byl Jára Cimmerman vzorem Reinholdu Messnerovi?

K.A. Pokorný Nizozemí
V zahraničí detašovaný cimmermanolog
Hodně se píše o geniálnosti Járy Cimmermana, ale málo se ví, že se připravoval na zdolání Mount Everestu. Za tím účelem slezl všechny evropské velehory, jenom mu scházelo zdolání nejvyšší nizozemské hory Vaalsberg, která obnáší 321 metrů. Aby byly jeho přípravy utajeny, zvolil v oněch místech běžný kroj místních žen. Na snímku sedí nad košem makrobiotické potravy, která mu měla umožnit lépe snášet změnu tlaku. Proto jako zdravě se živící genius měl ssebou vedle nosičů i jednu kravku, která mu dodávala čerstvé mléko. Jeho trochu obtloustlá tvář je výsledkem vlastních pokusů s botoxem. Ano již tehdy ovládal zkrášlovací operace a protože byl proti jakémukoliv chirurgickému zákroku, uchyloval se spíše na farmaceutické prostředky. Nelíbilo se mu, že se lidé, žijící v chladných a arktických krajinách zabalují do šál a někdy i košešinových masek. Byl přesvědčen, že zvýší-li vrstvu tuku na místech vystavených mrazu, obejde se člověk bez nehezkého zakuklování. Tento pokus na vlastním těle měl vlastně nahradit nevkusné pletené masky. Za zmínku stojí, že tento výstup provedl jinak opatrný a nerad riskující Jára bez teplého spodního prádla a bez kyslíkových masek.
Po této historické expedici a nadšeným přijetím místních domorodců se na tuto holandskou velehoru vypravil ještě několikrát. A vždy v patřičném přestrojení. Nerad na sebe upoutával pozornost. Na jednom snímku je vidět jak ležérně opřen o strom hledí do kamery svého přítele Oscara Wilda (ostatně byl to Jára Cimmerman, který namaloval obraz Doriana Greye, pod pseudonymem Basil Hallward a do kterého se Oscar zamiloval), který chtěl poznat onu velehoru, o které mu jeho přítel vyprávěl. Dva muži předstírající odpočívajíci elegány, jsou osobními strážci našeho světoběžníka. Na jiné fotografii můžeme vidět Járu Cimmermana se skupinou jezdců na koních, to bylo v době, kdy uvažoval o tom vycválat na koni přestrojen za sv. Václava na Gross Glockner, ale když ho jeho poradci, kteří byli vysláni na obhlídku trasy, přesvědčili, že je to zbytečně riskantní, od tohoto plánu upustil. Na snímku je maskován vousem a sedí na koni mezi dvěma bodygardy.
Také hezký snímek je momentka, na které sedí pod stromem a nechává své dva průvodce odpočívat, neboť nestačili jeho svižnému tempu při výstupu a projevila se u nich vysokohorská nemoc. Na jejich postoji je vidět, jak bezradně hledají směr domů. Jára Cimmerman se o ně obětavě staral a sám je snášel postupně do údolí, bohužel snímky, které pořizoval za pomoci samospouště neexistují, neboť fotoaparát převrhla i se stativem hladová veverka a když hryzala na dřevěné konstrukci aparátu, osvětlily se desky s exponovanými záběry a tak přišlo lidstvo o důkaz Cimmermanova sebeobětování se pro jiné.

Komentáře: 0:

Okomentovat

Přihlášení k odběru Komentáře k příspěvku [Atom]

<< Domovská stránka